—нимка: Ѕ√Ќ≈—

 омиси€та по здравеопазването ще изслушва днес служебни€ министър на здравеопазването д-р √ал€  ондева, главни€ държавен здравен инспектор доц. јнгел  унчев, изпълнителни€ директор на »зпълнителна агенци€ „ћедицински надзор“ »ванка ƒинева и на директора на Ќационални€ център по заразни и паразитни болести проф. »ва ’ристова. »зслушването е във връзка с нарастващото разпространение на коклюш в страната и наличието на смъртни случаи при деца.

—поред данните за последната седмица, потвърдените случаи на коклюш са скочили с над 50%. ƒва от всеки три случа€ са установени в —офи€, сочат още данните на Ќационални€ център по заразни и паразитни болести.

ѕрез изминалата седмица в лаборатори€ са потвърдени нови 112 случа€ на коклюш, което прави общи€т им брой 317. «а същи€ период на миналата година те са били едва 4.

¬ кра€ на миналата седмица б€ха потвърдени два смъртни случа€ при деца. ƒве бебета от  юстендилско починаха от опасното инфекциозно забол€ване. Ќовородените са били под възрастта, на ко€то се постав€ първата доза от ваксината дифтеткок. /Ѕ√Ќ≈—

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase