Снимка: БГНЕС

Желанието на служебния премиер Димитър Главчев, който тази сутрин изпрати на президента Румен Радев писмо с искане да бъде назначен и на поста на министър на външните работи, е удовлетворено с указ на президента.

Той ще бъде вторият служебен премиер и служебен министър на външните работи в най-новата политическа история на България.

В третото служебно правителство под ръководството на Марин Райков, назначено след подадената оставка на кабинета „Борисов“ в отговор на антимонополните протести в страната и след провалените 3 опита за съставяне на правителство, се въвежда практиката на съчетаване на поста на служебния премиер и на служебния министър на външните работи. В кабинета "Райков", управлявал страната от 13 март 2013 до 29 май 2013 г., за министър на външните работи е назначен също Марин Райков.

Иначе, в световната история - не в служебни, а в редовни кабинети, само в три държави по света - Фиджи, Самоа и Катар, постът на премиера и този на външния министър, се заемат от един и същи човек.

Втората смяна, която Димитър Главчев предложи бе също изненадваща, тъй като министър Кирил Вътев, който бе сочен като един министрите на ПП-ДБ и кабинета Николай Денков, прие да остане на поста и в служебното правителство, но явно остана на него едва една седмица. Неговото място в министерството на земеделието се заема от днес с указа на Радев от Георги Тахов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase