Продължават неразбориите около поста на външен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев. По-рано днес стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев няма да отиде в празидентството за нова среща с държавния глава Румен Радев,  а вместо това премиерът ще изпрати писмено предложение до президента да освободи министъра на външните работи Стефан Димитров. А на поста да бъде назначен Димитър Главчев

"Служебното правителство за два месеца едва ли има кой знае какви функции. Бойко Борисов заяви, че в България не може да се намери нито един дипломат, който да е евроатлантически. Борисов направи верига от събития - ще стане ли Главчев външен министър, няма ли да стане. Тази длъжност е с пренебрежително значение. Цялата тази оперета е във вреда на България за еврото и Шенген", коментира политологът проф. Мария Пиргова в предаването "България сутрин".

Според политолога проф. Росен Стоянов, акцентирането върху поста на външния министър е излишно. Той отбеляза, че на парламента му остават още две седмици работа, "след което излиза в кампания".

"Очаквам президентът да попълни правителството и то да работи. Митов е знакова фигура, с която Борисов иска да покаже, че владее цялото пространство. Мисля, че Радев ще подпише указа", каза още проф. Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Стоянов няма нужда от патос, а от трезва преценка по отношение на състава на МС.

"Министър-председателят е генерал на своята армия, не може да прехвърля отговорността на някой друг за действията на своя лейтенант", добави политологът.

Проф. Пиргова е на мнение, че непрекъснато се произвежда хаос, а България продължава да бъде страна не "за" Шенген.

"България не е евроатлантическа страна. Другото послание е: "не гласувайте на изборите, те ще бъдат нечестни". От това послание се възползват ГЕРБ и ДПС, които управляват и служебния кабинет. Властта беше подарена от ПП-ДБ. Държавата, като сме я дали на едни политици, те трябва да носят отговорност за нея на изборите", посочи проф. Пиргова.

"Президентски проект ще бъде искан от хората", подчерта проф. Пиргова.

На въпрос дали очаква да има редовно правителство след изборите, тя отговори положително и добави, че сегашното служебно правителство може да продължи да действа, докато партиите преговарят.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase