Снимка: БГНЕС

Честно казано аз не съм голям привърженик на машинното гласуване в този му вид. Иначе съм огромен привърженик на новите технологии и на това да може да упражняваме гласа си чрез тях. Това, което лично мен ме смущава е, че ще има две отделни бюлетини, така, както беше и на местните избори, заради двата вида избор. Това каза пред "Фокус“ адвокат Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия – Благоевград с богат опит в организацията и провеждането на избори.

По думите му в местните избори, за разлика от тези, които предстоят, ако избирател притежаваше избирателно право, той можеше да гласува в съответния вид местен избор и е бил допускан до гласуване, както за кмет на община, така и за общински съветници.

"Особено тук е, че ако избирател няма право да гласува в изборите за Европейски парламент, но може да гласува в изборите за национален парламент, възниква въпросът как ще бъде контролиран да не упражни вота си, когато му се визуализира и бюлетината за европейски парламент. Реално машината ще съдържа възможност за гласуване и в двата вида избор“, каза още той.

Адвокат Бусаров коментира, че има въпроси, които изникват, ще има и проблеми.

"Надявам се обаче, че чисто техническите проблеми с устройствата за машинно гласуване да са сведени до минимум и да нямаме повредени машини. А самият софтуер, и самият код, който всъщност представлява алгоритъма за извършване на това гласуване, надявам се да бъде удостоверен по съответния законов ред и коректно да даде възможност за упражняването на глас през машината. Каквото зависи от РИК, ще бъде направено“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase