Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха дебат по доклада за дейността на Временната комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ", предаде БГНЕС.

"Отново Жечо Станков като председател на временната комисия не е внесъл доклада. Вие искате да го прикриете и да мине бързо точката. 10 млн. сигурно вече сме платили към "Боташ", докато чакаме да го внесете", заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Председателят на НС Росен Желязков контрира казвайки, че дори и без доклад комисията е изнесла определени факти и обстоятелства, които могат да се чуят в пленарна зала.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че поведението на Желязков е неразумно.

"Вие сега търсите начин да покриете темата", заяви Димитров, обръщайки се към Росен Желязков. Димитров дори предложи на Жечо Станков, който е председател на комисията, да отидат заедно и да внесат доклада в деловодството на НС.

Жечо Станков обясни, че срокът за четирите месеца, в които трябва да работи комисията, изтича в четвъртък другата седмица.

"Междувременно постъпи писмо от изпълнителния директор на БЕХ. Важно е да кажем, че след получаването на това писмо с "гриф" е изрично написано, че преди да получим финалното становище ни се препоръчва да изчакаме. В тази връзка част от колегите оповестиха доклада, това си е тяхно право. Аз обаче няма да наруша правилата", поясни Станков.

Депутатът заяви, че възлага решение на Министерството на енергетиката да предоговори договора с “Боташ”, както и на председателя на временната комисия да предостави съответните документи на Прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, БЕХ и КЕВР.

Драгомир Стойнев от БСП контрира уточнявайки, че комисията приключва работа с доклад.

"Докладът се приема, подписва се от председателя и се праща на председателя на НС. Точка. Какво прикривате”, попита Стойнев.

Борислав Гуцанов от БСП прекрати спора уточнявайки, че докладът е при него и след пет минути ще го внесе в деловодството, за да има какво да се гледа.

“Казахте, че има постъпила нова информация, секретна, по доклада, такова нещо няма. Какво се случи през последните 48 часа не ни е ясно”, възмути се Гуцанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase