Снимка: БГНЕС

Когато има действащ парламент и служебно правителство, парламентът може да упражнява парламентарен контрол, но не и да стигне до неговата крайна фаза, каквато е политическата отговорност чрез вот на недоверие. Президентът и определеният за служебен министър-председател имаха различни концепции. Според г-н Главчев правителството му е политически балансирано, докато президентът говореше за политически неутрално. Балансът явно е бил вътрешно нарушен, след като г-н Главчев иска да включи зам.-председател на първата по численост парламентарна група. Държавният глава няма срок, в който трябва да издаде указ. Можем да станем свидетели на мълчание. Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че по предложение на министър-председателя може да бъде сменен министър, но ако президентът Румен Радев не издаде указ, може да се стигне до хипотезата народните председатели да решат, че не изпълнява Конституцията. Според доц. Киселова натискът не е срит и би трябвало Радев и служебният премиер Димитър Главчев да седнат и да разрешат проблема.

На въпрос до колко е възможно президентът да смени Главчев, доц. Киселова отговори, че ако се стигне до смяна на служебен министър-председател, Радев трябва отново да проведе консултации с парламентарните групи и да потърси кандидат за служебен премиер. Преподавателят по Конституционно право каза пред Bulgaria ON AIR, че президентът е назначил премиера със свой указ и може да го освободи.

"Други неща са в основата. Министърът на правосъдието се обгражда с прокурори, министърът на вътрешните работи съди журналисти, министърът на външните работи не си вдига телефона. Това показва липсва на усещане къде се намират тези хора. Когато няма ясно отговорен субект, който подбира министрите, могат да попаднат случайни хора в политиката", уточни доц. Киселова.

По думите ѝ част от промените в Конституцията бяха прибързани и липсва сериозна правна култура. Според нея е много вероятно промените по отношение на НС, свързани с двойно гражданство, служебно правителство, да бъдат обявени за противоконституционни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase