Със 138 гласа "за" и 42 "въздържал се" депутатите окончателно приеха предложението за 100 лв. добавка за най-бедните пенсионери. От ПП-ДБ видяха в решението предизборен популизъм. За допълнителните пари за Великден държавата ще отдели 54 млн. лева.

"ПП-ДБ подкрепя тезата, че само трайното увеличение на пенсиите е решение. Не е достойно, когато си работил много, да получаваш по-малко", аргументира се депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев.

Това доведе до гнева на останалите депутати и започнаха да се правят анализи за какво ще стигне най-напред еднократната добавка от 100 лева. "Не е имало нищо такова никога, някой яростно да защитава, че 100 лева са много. Вие сте безумци, трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това", настоя Цончо Ганев от "Възраждане". Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС каза, че Асен Василев е водил измамническа политика.

"Господин Митев, знаете ли колко струва един козунак в София, безглутенов? 60 лева, четох във вестника. Когато беше 40 лева, можеше да се купи половин агне, а сега не може един безглутенов козунак. Вижте за какво спорим, за 50 лева еднократно, не за 500 хил.", възмути се зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Явор Божанков от ПП-ДБ също изказа мнение, че парите се раздават от джипката, според настроението на един човек. От ГЕРБ-СДС не останаха без отговор: "Какво се возеше на вашата джипка? На предната седалка пудели, а на задната контрабандисти", попита риторично Марин Маринов.

От ДПС тушираха напрежението с предложението дебатите да се прекратят.  "Чухме разумните предложения и неразумните и откровен популизъм, което не е много морално на гърба на пенсионерите", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase