Скандалите в МВР и последвалата акция в агенция “Митници” е с цел уронване престижа на Министерството на вътрешните работи. Това каза пред Bulgaria ON AIR Филип Гунев.

“Полицията трябва да е деполитизирана и да имаме устойчиви главни секретари. Всяко правителство идва и си слага нов. За г-н Коцев щеше да бъде направен опит да бъде сменен, защото беше по-близък до ПП, отколкото до ГЕРБ. Вече е неизбежно неговото отстраняване. Имаме нужда от съдебни реформи и промени в службите. Факт е, че ПП излязоха в снимките и не дадоха адекватни обяснения, главният секретар - също. Хората мислят тези неща за истина. Президентът заяви, че това е разграждане на държавността", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи.

По негови думи Калин Стоянов е бил професионалист, но в момента е политик, а политическа безпристрастност от него трудно може да се очаква, защото вече е обвързан с политичските партии. Гунев обясни, че правомощията на министъра на МВР са такива, че той може да уволнява и да се разпорежда на всякакви нива в полицията.

"Кооперативният вот и купеният вот зависят от голяма степен от това как се държат регулативните органи. МВР няма капацитета навсякъде да разследва. В зависимост от това с каква политическа партия управлява, усилията се хвърлят в една или в друга посока", каза Гунев пред Bulgaria ON AIR.

Според него, за да има честни избори, трябва да има по-голяма избирателна активност. По думите му около 90% от гласовете не са купени. На въпрос кой трябва да наследи главния секретар на МВР Живко Коцев, Гунев отговори, че нова фигура няма откъде да дойде и добави, че най-вероятно ще бъде избран някой от висшия полицейски състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase