В предаването "Брюксел 1" министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов постави фокус върху това адекватни ли са конституционните промени. Той коментира темата за новия Закон за съдебната власт, който в момента е на обществено обсъждане.

"Нека отбележа, че през целия дебат, който предшестваше самото приемане на конституционните промени, ПП-ДБ защитавахме тезата, че правителството в оставка трябва да бъде назначавано за служебно правителство, за да се запази най-тясната връзка с парламента, така е в повечето парламентарни републики. Очевидно този модел не беше подкрепен от нашите партньори в изменението на Конституцията и се предложи т.нар. "гръцки модел" с изрично определени в Конституцията позиции и институции, които могат да формират служебното правителство", каза в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR  министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Той коментира и своята заместничка в служебния кабинет.

"Госпожа Павлова, новият служебен министър на правосъдието, вече е била в служебен кабинет през 2017 година, след това няколко пъти беше заместник-министър на правосъдието, познава отвътре институцията, и което е важно за всяко служебно правителство, да осигури нормалното функциониране на процесите в една институция. Предстои да видим как ще се позиционира Мария Павлова спрямо законопроектите, които са изготвени от редовното правителство и тук най-важният законодателен проект е новият Закон за съдебната власт. Тя участваше в работната група, но трябва да е ясно, че визията на това как да изглежда реформата на правосъдието трябва да се задава на първо място от Конституцията и на второ място от редовните правителства, а не от служебните правителства", заяви Славов.

По отношение на временния закон за съдебната власт, Славов коментира, че първо е определен от Конституцията в 6-месечен срок, затова в рамките на два месеца те са разработили изцяло новия закон, който в момента е на обществено обсъждане.

"Аз не мисля, че при липсата на ясно мнозинство вече в парламента е редно да се приема закон за съдебната власт, защото при липсва на ясно мнозинство рискуваме да се постигнат компромисни текстове, редакции, които не отговарят на амбицията за сериозна реформа, а този проект е амбициозен. В него има поне няколко посоки на предложения, които за първи път са в нашето законодателство. На първо място те са свързани с гаранциите на независимостта на новите членове на Висшия съдебен съвет и Прокурорския съвет, избирани от парламентарната квота. По няколко посоки върви тази независимост, защото е формирана на конституционно ниво и защото има изисквания минимум пет години тези кандидати да не са били в ръководството на политическа партия. Кандидатите трябва да бъдат предлагани не само от народни представители, а и от представители на Висшия адвокатски съвет, трите най-добри висши училища, изучаващи специалност "Право", и граждански организации, специализирани в сферата на правосъдието и съдебната реформа", обясни министър Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase