Снимка: БГНЕС

В Министерство на отбраната се работи интензивно за изграждането на инфраструктурата за новия боен самолет Ф-16, така че да бъде постигната оперативна готовност на трета авиобаза в предвидените срокове на авиобаза „Граф Игнатиево“. Това отговори министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в рамките на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

В отговора си Тагарев посочи, че анализът на изпълнението е наложил приоритизиране на обектите, като същите са разделени в основно две направления – обекти, пряко свързани с самолетите Ф-16, и такива свързани с подобряване на съществуващата инфраструктура. Фокусът на усилията е за постигане на максимален напредък и успешно приключване на изпълнението на договорите, които са пряко свързани с приемането на самолетите, добави министърът в оставка.

Тагарев съобщи, че е планирано окончателното приключване на договорите, които са свързани с приемането на самолетите и за които е необходимо сертифициране от американската страна, да се реализират до края на тази година.

Той обобщи, че инвестиционният процес е стартирал, без да е била налице цялостна концепция за необходимата инфраструктура и при липса на пълна информация по отношение специфични изисквания към обектите. По думите му това е довело до преработване на проектите и продължително съгласуване в процеса на работа. Заради високите нива на инфлацията изпълнителите са информирали Министерството на отбраната (МО) за невъзможност от изпълнение на договорите, добави той.

Тодор Тагарев разясни, че МО е предприело мерки в резултат, на които 18 договора са индексирани, при условията на методика за изменение на цената на договора за обществени поръчки в резултат на инфлация, приета с постановление на Министерския съвет. Други осем договора са в процедура по прекратяване, тъй като фирмите са информирали министерството, че не могат да изпълнят заданието. По думите му това е наложило МО да предприеме последващи действия по провеждане на обществени поръчки и сключване на нови договори и обобщи, че вече са прекратени три от тях и са сключени нови за изпълнение. Предстои да бъдат прекратени пет договора, след което ще бъдат проведени обществени поръчки, добави Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase