Времето за създаване на служебно правителство, както и да отидем на избори 2 в 1, бързо изтича.

"За да имаме избори 2 в 1, указът на президента трябва да бъде издаден не по-късно от 8 април. До този момент виждаме, че Димитър Главчев непублично търси експерти. Най-вероятно ще успее да ги намери, има достатъчно лица, чиято биография показва експертност. Но по-интересен е въпросът как ще бъде съгласуван кабинетът между президента и премиера, защото на този етап сякаш президентът прехвърля изцяло отговорността на кандидата за премиер. Но да не забравяме, че указът излиза от името на президента", заяви политологът Теодора Йовчева в студиото на "България сутрин".

В ефира на Bulgaria ON AIR социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова допълни, че в страната ни експерти има и ще се намерят хора за нужните постове. Също така ще се търси отдалеченост от политическите партии. ”Със сигурност има необходимост разговори да се проведат и с президента, и с партиите. Независимо дали ще има одобрение от едната, или от другата страна, когато е тихо, липсва публичност, разговори се водят", каза социологът.

След 9-месечната сглобка предстои да видим какви кампании ще излъчат партиите и как ще накарат избирателите да отидат да гласуват. 

"Намираме се в тестови период на изпитване на конституционните промени. Трудно е да гадаем какъв профил ще се заеме от различните министри в кабинета. В крайна сметка ще разберем съвсем скоро какъв ще е съставът. Който и министър да остане, това може да се използва като аргументация, че промените в Конституцията изискват по-голямо участие на парламента. Избирателите са се свили до изключително твърди ядра. Няма да има много възможност за привличането на избиратели, освен решилите твърдо да гласуват, без избори 2 в 1", коментира Йовчева.

За избирателната активност от ключово значение е дали изборите ще бъдат 2 в 1. Петкова посочи, че хората, които са политически активни, ще гласуват. “Партиите ще се опитат да привлекат гласуващи, ако изборите са на едни дати. Ние не сме изолирани от всичко, което се случва в ЕС, към нашите политически проблеми се намесват и други теми, които ще бъдат употребени по време на кампанията. За коалиция трябва да мислим след изборите. До голяма степен ГЕРБ и ДПС не се очаква да създадат коалиция. В момента, за да проведат някаква активна кампания, ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да са политически опоненти. Ние правим изборите, за да може след тях двете страни да разговарят. Ако страните откажат да се коалират след изборите, то пак оставаме с ПП-ДБ и ГЕРБ. Най-вероятно отново ще има конфронтация", заяви Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase