Снимка: БГНЕС

Депутатът на ПП-ДБ Явор Божанков се изказа метафорично за провалените преговори с ГЕРБ. В ефира на bTV депутатът каза, че ГЕРБ е като магазин, а главен касиер е Пеевски. Според него от партията на Борисов не могат да вземат самостоятелно решение.

„ГЕРБ влизат в един магазин, има два щанда. На единия щанд е конституционната реформа, реформата в правосъдието, битката с корупцията, Шенген, еврозона, война и интерес на България да има редовно правителство. На другия щанд са личните страхове, партийните интереси да бъде запазена перманентната реална власт в държавата. Те не могат да вземат и двете неща. Когато някой влезе в магазина въпросите са какво ще вземе и на каква цена“, допълни Божанков.

Според Божанков основният мотив на ГЕРБ е съдебната реформа да остане недовършена.

„Лошата новина е, че ние не можем да ги принудим да довършат тази реформа, защото те са първа политическа сила. Добрата новина е, че те също не могат да изберат своя съдебна система за следващите пет години, защото ние сме повече от 1/3, а Конституцията изисква 2/3 мнозинство“, посочи Явор Божанков.

От ПП-ДБ не вярвт и на това, че Мария Габриел се е обидила и по този причина е изпратила страната ни на избори. Божнаков припомни времената, в които сме чували и по-страшни неща от Бойко Борисов, но жените в партията не са се обиждали.

По думите му при сегашната ситуация правомощията на служебния кабинет са неограничени. „Президентът има избор от няколко души, не е вярно, че всички са партийни кадри на ГЕРБ. Има и друг избор, мисля, че Андрей Гюров не е такъв човек. Президентът все пак има избор. Един човек чудодейно си подаде оставката. Това е меко казано странно и човекът трябва да обясни защо. Имаше една опция, която е политически неутрална и тя се оттегли. Изглежда сякаш има някакъв натиск“, каза Божанков.

Според депутатът с оглед на политическата ситуация в страната, пътят ни към присъединяването към еврозоната е под сериозна въпросителна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase