Държавният глава започна серия от разговори с всички потенциални кандидати за поста на служебен премиер. Какво ще се случи, ако опитите приключат неуспешно?

Адвокатът и преподавател в Софийския университет доц. Христо Христев смята, че на този етап не сме изправени пред конституционна криза.

Още по темата
"Ако всички кандидати откажат да бъдат назначени на тази длъжност, ще попаднем в сложна ситуация, тъй като Конституцията не предвижда какво се случва. Ако се изчерпа кръгът от лица, правителството на Денков ще продължи да изпълнява тези функции", коментира той в студиото на "България сутрин".

"Няма как да излъчим една от основните институции в правен вакуум и без съответните разпоредби в Конституцията. Бях скептик към тази формула, всички те могат да откажат. Не мога да кажа защо беше подценена тази възможна хипотеза", подчерта доц. Христев пред Bulgaria ON AIR.

Според него за измененията в уредбата на служебно правителство е имало обективни причини.

"Президентът с тази формула, че нямало непартиен кандидат... Никъде в Конституцията не пише, че членовете не могат да бъдат членове на политически партии. Защо не ни каже защо назначаваше в предишни кабинети лица, свързани с БСП. Не му отива политическият популизъм", посочи доц. Христев.

Гостът отбеляза, че до назначаването на ново правителство, правителството в оставка изпълнява тези правомощия. Той прогнозира, че все пак ще се намери някой от списъка, който да се съгласи да бъде служебен премиер.

"Правителството ще организира изборите и в политически план може да остане доста дълго, докато не бъде формиран нов кабинет. Можеше да се помисли за закон за служебното правителство, което да ограничи неговите правомощия. НС изпълнява правомощията си до полагането на клетва от новото Народно събрание", уточни още адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase