Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Кръгът за служебен премиер не е толкова тесен. Трябваше да има Закон за служебното правителство. Никой не е очаквал, че колегите от ГЕРБ ще свалят правителство и ще ни хвърлят на избори два месеца след приемането на промените в Конституцията. Попълването на институциите и изработването на нормативна уредба отнема време и изисква разумно и отговорно политическо поведение, за да не се предизвикват кризи без нужда", заяви в предаването "Лице в лице" по bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той подчерта, че идеята за ограничаване на избора на служебен премиер е била одобрена от всички в конституционното мнозинство.

Oще по темата
"Преди беше заложен един полупрезидентски режим на управление, който противоречи на основополагащото, че България е парламентарна република. Конкретиката на уредбата е въпрос на компромис. Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да се преназначава като служебен с ограничени правомощия. ПП-ДБ предложи това, което е и доминиращият модел в Европа. След това беше гласуван настоящият вариант", добави той.

"Разбирам дискомфорта на екипа на президента да прилага нова материя без парламентът да е приел съответното законодателство. Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор. Трябва в практиката да се уплътнят. Бързането да се говори за криза и инжектирането на притеснение не работи за никого", допълни Иванов.

Според него е възможно да се проведат избори 2 в 1 – парламентарни и за български представители в Европейския парламент.

Иванов коментира и провалът на ротацията, която ще доведе до предсрочни избори.

"Ротацията се провали, защото от ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят с влиянието си в регулаторите и съдебната власт. Делян Пеевски се самовзриви. Обяви, че е измамен. Обяви, че е очаквал гаранции, че ще участва във всички тези назначения. Никой никога не е казвал, че гласоподавателите на ДПС са втора категория. Тук става дума за един човек, който е свикнал да бъде брокер, а не за избирателите или партията ДПС“, коментира съпредседателят на "Демократична България".

По думите му четири пъти са се взривявал процесът на преговорите.

"Не сме казвали, че ако няма смяна на Калин Стоянов, няма да има кабинет. В преговорите предложихме да се върнем в първоначалната договорка само за ротация на премиерите. Мария Габриел също го предложи, но без да има споразумение", заяви още Христо Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

169

Зевзек

преди 1 месец

Имам бултериер който е 10 пъти по умен от Ристьо

168

Ей

преди 1 месец

Ристе, да питам: как регулатор ще е независим, ако е предложен от която и да е партия? По цял ден ромолил: регулатори, та регулатори! А то е нон сенс! Той би бил независим само, ако е предложен от вас, а? Вие сте истината, ти, олигарсите, Киро и кокор!

167

Анонимен

преди 1 месец

До Радката 171 - Как няма да е ... Веднъж имаше 12.5% на изборите, ама предпослендия път едвам записа 6%, а ПП бяха на 20%. Последният път общо бяха на 24% ... Както е тръгнало, приносът му за една коалиция ще е 2-3 места в парламента, а самостоятелно е аут.

fallback