Снимка: БГНЕС

В сряда, 27 март, държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ),  съобщиха от прессекретариата на президента.

Това стана възможно, след като по-рано днес депутатите приеха заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказа от номинацията си за премиер, както и да предложи състав и структура на Министерски съвет. За решението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 226 депутати и от управляващите, и от опозицията, против нямаше.

Още по темата
Преди началото на заседанието лидерът на партията Бойко Борисов обясни къде са били пробойните по време на преговорите за ротацията. Той призна, че много е искал да има правителство и е направил компромиси, въпреки несъгласието на преговорния екип на ГЕРБ, но от ПП-ДБ са искали да узурпират цялата власт.

Стигнало се дори дотам, че министри от други държави му се обаждали от името на Кирил Петков, за да оказват натиск относно това кой да е МВР шефът.

Въпреки заявката на Борисов, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втория проучвателен мандат, от ПП-ДБ официално предложиха на ГЕРБ той да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

По думите му това би означавало да се спазят ангажиментите, които двете коалиции са поели преди 9 месеца.

Малко по-късно обаче дойде отговорът от ГЕРБ, откъдето категорично отхвърлиха подобна възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase