Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

ГЕРБ и ПП-ДБ ще се върнат на масата за преговори и ще направят последен опит за правителство, коментиа пред БНР Добромир Живков - управител на социологическа агенция "Маркет линкс".

"Всяка от двете политически сили е готова да "инвестира" дори в публичните послания, че участва в преговори, за да намали потенциалната отговорност, която би следвало да поеме при нов неуспех и вече окончателно решение за провеждане на предсрочни избори. Мисля, че и двете партии все още имат желание за това, въпреки декларативните изказвания и обявеното на няколко пъти прекратяване на преговорите и отиване на избори. Тази изборна карта се играе от месеци насам и сме я чували много пъти. Все пак партиите ще се върнат и ще направят последен, вероятно, опит, защото трети мандат не изглежда понастоящем да има възможност да донесе успех в търсенето на решение", обясни той.

Според него всеки ход, който може да доведе до създаване на правителство, заслужава адмирации, особено в "това безвремие, в което навлязохме през последните седмици, това политическо напрежение, тази политическа истерия". По думите му ситуацията не е "здравословна" за обществото и държавата.

Социологът не смята, че има разлом в коалицията ПП-ДБ. По-импулсивното поведение на ПП обаче не влияе добре нито на политическите преговори, нито на общата политическа култура в страната, смята той, като отбеляза мнението на част от българските избиратели, които обвиняват политическите сили в лицемерие.

Добромир Живков подчерта, че е трудно да се прогнозира как ще се развият нещата при евентуални предсрочни парламентарни избори.

Електоралните нагласи, които регистрираме през последните месеци, не показват значими размествания в политическата картина, посочи той. Според него вероятно няма да има драстични изменения в разпределението на местата в следващ парламент. Но добави обаче, че партия "Възраждане" отбелязва спад и по думите му те понастоящем са в криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Дани

преди 1 месец

Безсмислено е да се преговаря повече с ДБ и ПП

22

Независим

преди 1 месец

Истината е че Герб искаха и целяха от седмици с политически похвати да траснат към нови избори, виждайки чудесна възможност да си измият ръцете с крайно неподготвените политици от ПП-ДБ, които направиха доста грешки. Ако ГЕРБ са толкова силни, уверени и адекватни,предвид ситуацията ще оставят другите партии за един мандат и после ще ги смажат имайки пълно право да им извадят морките рици, но ГЕРБ не искат, защото знаят, че премахнат ли се изградените от тях структури, те нямат да вземат власта П

21

Анонимен

преди 1 месец

Борисов трябва да разбере че ние не сме П ро с ти а само той из про стя

fallback