Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Изтича времето и е много вероятно изборите за Европейски парламент и предсрочните за 50-то Народно събрание да са разделени, коментира конституционалистът доц. Наталия Киселова пред bTV.

Тя припомни, че освен процедурата по връчване на втория и третия мандат, съгласно промените в Конституцията президентът Румен Радев трябва да проведе и консултации преди сформирането на служебен кабинет.

Според най-новите текстове в Конституцията назначението за служебен министър-председател се избира измежду 10 души.

Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправителите на Българската народна банка - Росен Желязков, Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков.

Също служебен премиер може да е Димитър Главчев, който е председател на Сметната палата и двамата му заместници – Горица Кожарева или Тошко Тодоров, или омбудсманът и заместник-омбудсмана – Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова.

По думите на Киселова все по-сигурно се върви към предсрочни парламентарни избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Фибуначи

преди 1 месец

Ами то Радев -служебните управляваха най-много през последните 3-4 години и въпреки съботажите на Киро и Кокоро измъкнаха държавата от лапите на Ковида и газовите рекетьори. Поне да си направи партия и да излиза на избори. Само да не се казва 3 март , че не е логично партия да се казва неква дата и то датата на Освобождаване на крепостниците в Русия 1868 и рождения ден царя на освободител на руските роби -крепостници...

60

без упойка

преди 1 месец

Днешният свят тъне в заблуда, че е модерен.Присмива се на средновековието, но той е отишъл даже по - назад.Модерният свят всъщност е решил да деградира в управление наложено през 6 век преди христа от групичка олигарси , сложили бандитите да управляват пред народа и му викали демокрация.Аристотел даже бяга от тези негодници, убили Сократ, гонели и Платон.Аристотел бяга в крепка монархия да учи Александър да прави истинска държава- империя.Империята е държава на хората, демокрацията е на бандитит

59

До 58

преди 1 месец

Гласуваме, но както виждате те си купуват депутати. Един депутат струваше 5 милиона лева. Зад един депутат в голям град стоят около и над 10 000 гласа. Когато си купят депутат той се оттегля уж по някакви причини от партията, която го представлява и става независим депутат. Да, ама той изобщо не е избран като независим, а за него са гласували хората заради партията, която го издига за кандидат депутат. Така дефакто купуват с 1 депутат 10 000 гласа за 5 милиона лева. Отцепниците остават в НС.

fallback