Снимка: БГНЕС

Мария Габриел ще оттегли кандидатурата си за министър-председател, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат.

Това каза самата Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ в неделния ден.

"Бих искала да кажа 5 важни неща днес.

1. В последните девет месеца важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че можем да отстъпим пред националния интерес. И отново в името на това да бъде направено това България да има правителство, имаше разговори и в последните 3 дни. ГЕРБ направи жест, и отстъпи. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме не.

Не на постоянните нови условия, и не на нови и нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа отсреща искането ни за споделена отговорност.

2. Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че има солидна основа. Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност.

3. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги-министри, с които не си казахме лоша дума.

4. В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас - дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия.

5. Утре ще внеса писмо в НС, че оттеглям кандидатурата си за кандидат за министър-председател. При така стеклите се обстоятелства заявявам ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, каза още Габриел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase