Снимка: БСП-София

Ново политическо крило, опозиционно настроено срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, беше обявено днес в София. Това стана на среща под надслова "За бъдещето на БСП и лявото", свикана от софийската организация на партията, с която Нинова отдавна враждува.

Шефът на столичните социалисти Иван Таков обяви, че днес се поставят основите на вътрешно, идейно-политическо обединение в БСП, което ще се нарича "Бузлуджанци" и ще работи за възраждането на партията, като няма да се съобразява с партийното ръководство на "Позитано" 20. Участниците в срещата поискаха да се събере партийният конгрес, за да смени Нинова като лидер.

Зала 6 на НДК се оказа тясна да събере желаещите от цялата страна да присъстват на разговора. Над 500 души проявиха интерес и се включиха в дискусията. Сред присъстващите бяха президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов, Сергей Станишев, Ваня Григорова, Калоян Паргов, Мая Манолова, Петър Мутафчиев, Георги Пирински, Георги Божинов, Кирил Добрев, основният съперник на Нинова, когото тя изключи от партията, бивши народни представители, партийни ръководители и членове от цялата страна. Това показа, че вътрешната опозиция продължава да работи в тясно сътрудничество с външните опоненти на Нинова вляво.

Напрежението в столетницата расте от местните избори насам. Тогава БСП-София се коалира с отцепниците от партията, обединени в коалицията "Левицата", за да издигнат заедно за кандидат-кмет на столицата Ваня Григорова. Това стана през главата на Нинова. Стигна се до открит конфликт, когато столичните социалисти подкрепиха избора на председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ, както и участваха в разпределението на комисиите в съвета. Соцлидерът ги обвини, че са се продали на сглобката, и предизвика избори за ново ръководство на БСП-София. Вътрешната опозиция отвърна на удара - около 50 членове на Националния съвет на БСП (почти една трета от състава на съвета - бел.а.) се обявиха за ново ръководство на столетницата.

 Възраждането на БСП е високата цел, за която работим. Това заяви лидерът на столичните социалисти Иван Таков в словото си по време на срещата.

Според отцепниците правилният път е да се върнат към корените, към истинските ценности, завещани от Димитър Благоев, които БСП е отстоявала през годините. "Само така ще обединим лявото. Само така ще изпълним нашия дълг, завещан ни от патриарха на социалистическата партия Димитър Благоев - да смъкваме маските на тартюфите, византийците и лъжците", каза Таков.

"Ако искаме да съживим партията, трябва да действаме въпреки председателя и нейните съучастници в ръководството ... Ние сме партията, а не тясното ръководството. Ако ръководството от "Позитано" може без партия, защо партията да не може без "Позитано", обобщи той.

Позицията му подкрепи бившият соцлидер и настоящ евродепутат Сергей Станишев, който определи БСП като "превзета партия, в която се води перманентна гражданска война". "Като че ли ръководството черпи енергия от търсенето на врага с партиен билет ... Повече се мразим помежду си, отколкото с нашите политически опоненти", констатира той.

Според Станишев Нинова е отдалечила БСП от лявата политика, като вместо това е хвърлила столетницата в състезание с традиционалистки, консервативни партии. Той смята, че трябва да се търси широко ляво и лявоцентристко обединение, иначе левицата ще остане с двама евродепутати след предстоящите избори. Основните въпроси, които левите трябва да засегнат, според него, трябва да включват политическо решение на войната в Украйна, мерки срещу демографската криза и за справяне с проблемите, които повдигат енергийният преход, дигитализация и изкуствен интелект.

Дълго говори и Ваня Григорова, която не е член на БСП. Тя призова за обединение и нов стил на политика. "Партии, които навяват само скръб и жалост, няма как да спечелят в тази зверска надпревара от страна на десните формации. Те са много силни. Те създадоха средата, в която само те могат да виреят. Те са тези, които могат да плащат. Ние трябва да имаме хората. Трябва да сме част от масово движение, а не от бутикови партии, които могат са се съберат в един кабинет", посочи Григорова, цитирана от "Сега".

Накрая участниците в срещата приеха обща позиция - призив към останалите социалисти. В документа се констатира, че БСП сега не е в състояние да бъде алтернатива на сглобката, а отговорността за това е на Корнелия Нинова. Обвиняват я, че обезсилва партийните организации и разбива столичната структура, в частност. Затова призовават партийните членове да се обединят срещу "порочния, лидерски, апаратно-команден стил" на "Позитано" 20, както и да се свика извънредно заседание на партийния конгрес, на което да се смени Нинова.

 

 

 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase