Снимка: БГНЕС

Очаква се до края на седмицата да стане ясно дали България върви към предсрочни избори. Въпросите около съставяне на кабинет продължават да "висят", а разделителните линии стават все повече.

В сряда от партията на Борисов поставиха условие – ПП-ДБ да поднесат извинение към Мария Габриел след изказаните по неин адрес обвинения, че е "нежното лице на мафията".

Още по темата
Единият от съпредседателите на ПП-ДБ Асен Василев се извини частично, но по-скоро затвори вратата за дебати. Той се извини на жената Габриел, но не и на кандидата за премиер Габриел. По думите му тя не ставала за министър-председател.

Василев заяви, че те не са ставали от масата за преговори.

"ГЕРБ-СДС станаха от масата на преговорите. Имаше още 7 дни в рамките на мандата за преговори. Не разбрахме откъде дойде това бързане и тези крайни срокове при условие, че Конституцията даваше цяла седмица за преговори. Не можех да повярвам на това, което се случва - такова нещо в българската политика не се е случвало - да обявиш кабинет без министрите да знаят кои са другите министри в него, обясни Василев.

По думите му преговори за кабинет с първия мандат вече са невъзможни, след като Мария Габриел отиде при президента със състав на Министерския съвет, който не е бил съгласуван с тях.

От ГЕРБ отговориха, че след това изказване няма да приемат състав на кабинет, в който участва Василев.

Василев никога повече не трябва да бъде финансов министър, той няма да получи никога повече подкрепата на ПП ГЕРБ. Габриел е човек с достойнство и безупречна репутация. Ние няма да допуснем този човек да фигурира в кабинети по никакъв повод, каза Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase