Снимка: БГНЕС

Със свое постановление правителството в оставка одобри 298 258 066 лв. по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет и по бюджетите на общините за 2024 година, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Осигуреният финансов ресурс е за обезпечаването на предстоящи плащания до края на март по сключени договори за изпълнение на Инвестиционната програма за национални проекти, както и за потенциални плащания до края на месеца по приключили вече обществени поръчки, по които предстои сключването на договор и плащане.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. капиталовите разходи на първостепенните разпоредители с бюджет за периода 2024-2026 г. са изведени в обособен ресурс в централния бюджет. Приоритетните проекти са по Инвестиционната програма за национални проекти с прогнозен план на разходите за 2024 година. Предложеният подход дава възможност за проектите, които са с готовност за незабавна реализация, да получават своевременно необходимите средства от централния бюджет. Целта е постигане на по-добро планиране и разходване на капиталовите разходи, както и по-висока ефективност и прозрачност при изпълнението на инвестиционните програми.

Необходимите средства ще се осигурят за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за тази година.

За 2024 г. общият лимит на капиталовите разходи по консолидираната фискална програма е 9 994 003 700 лв., припомня БТА. Министърът на регионалното развитие сключва с кметовете на общините споразумения (със срок на изпълнение и въвеждане  в експлоатация до 31 декември 2026 г.) за финансиране на  проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на нови и съществуващи улици, тротоари и съоръжения; нови и съществуващи общински пътища; водоснабдителни и канализационни системи, публична общинска собственост; сгради, публична общинска собственост, в които се предоставят обществени услуги; обекти на общинската спортна инфраструктура; благоустройствени строежи и дейности в населените места, в т.ч. площадки, пешеходни и велоалеи, обществени паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase