Снимка БГНЕС

България има важна роля за осигуряване на сигурността на източния фланг на НАТО, каза американският посланик Кенет Мертен на конференцията, посветена на 20-тата годишнина от присъединяването на страната ни към Алианса

Посланик Мертен подчерта, че двете държави са приятели, партньори, съюзници. Изтъкна помощта за Украйна и посочи ролята на България на Източния фланг на НАТО за възпирането на Русия: "Приветстваме България за укрепване на отбранителните ѝ способности. Съединените щати се гордеят, че подкрепят усилията на България с финансирането на проекти за модернизация, включително за придобиването на изтребители F-16 и бойни машини на пехотата „Страйкър“. Войната в Украйна затвърди решимостта ни като съюзници от НАТО да бъдем заедно", предава БНР.

Соломон Паси от Атлантическия клуб припомни, че членството на България в НАТО я предпазва от това да е непосредствена цел на Русия. По време на дискусиите доцент Искрен Иванов от СУ каза, че е добре България да бъде под американския "ядрен чадър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase