Снимка: БГНЕС

Днес президентът Румен Радев връчи орден “Марадски конник” първа степен на посланика на Република Турция у нас Айлин Секизкьок. Церемонията се състоя в Гербовата зала в президентвото.

Висшето държавно отличие е за особено големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между двете държави. Радев подчерта, че за България Турция е традиционен важен съсед и приятел, съюзник в НАТО, стратегически партньор в редица области от взаимен интерес. Президентът изтъкна благоприятното развитие на отношенията между двете държави през последните години.

Според Радев южната ни съседка се е превърнала във водещ търговско-икономически партньор за страната ни. Двете страни носят оговорност за икономическия просперитет на Югоизтозна Европа.

България високо цени участието на Турция в многонационалната бойна група на наша територия и последните меморандуми, които сключихме да противодействаме заедно на борбата срещу мините в Черно море и за трансграничните операции във връзка с охраната на въздушното пространство, интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Президентът Радев допълни, че туристичреският обмен между двете страни продължава да расте все повече.

“Вашите думи ме карат да се чувствам горда, че съм изпълнила задълженията, които имам като посланик", заяви тя и цитира думите на основателя на модерната турска държава, че българите и турците трябва да останат приятели и че тези които са срещу България са срещу Турция.

Турският посланик заяви, че инвестициите на Турция в България стигнаха 2,5 млрд. евро, докато търговията и стокообмена надвиши седем млрд. евро на година и го определи като изключителен успех.

Айлин Секизкьок обърна внимание и на турците и мюсюлманите в България и каза, че се е старала да се свърже лично с тях и да посети всички части на България, където те живеят. Те са изключително удовлетворени от нивото на сътрудничество между двете държави и се надяват да допринесат за развитието на България - тяхната родина, каза турският посланик. Тя се обърна към президента Радев с думите, че всички тези постижения не биха моли да бъдат факт без неговата визия и постоянна подкрепа./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase