Преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават и в този час. Към обяд трябва да е ясно дали има постигнат консенсус за създаване на кабинет. Вчера по желание на "Продължаваме промяната - Демократична България" преговорите бяха удължени с още 24 часа.

"Снощи не бяха изчистили разногласията си, но въпросът явно е принципен. И двете страни са участвали в споразумението, явно става въпрос за две различни виждания как ще продължи изпълнителната власт. От ГЕРБ предлагат равнопоставено участие с поделена отговорност", това коментира в студиото на Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева.

Според събеседника ѝ политологa доц. Милен Любенов ГЕРБ се опитва да притисне "Продължаваме промяната - Демократична България", включително и със зададените срокове.

"Няма необходимост от бързане. В момента ГЕРБ е в по-силна позиция, защото могат да определят дневния ред, включително с това, че ако се стигне до избор на правителство, Мария Габриел ще бъде министър-председател.

Любенов анализира и излезлите в публичното пространство вчера имена  в евентуалния бъдещ кабинет и подчера, че това е силен политически кабинет, с присъствие на политици от ГЕРБ, министри в предишни правителства на Борисов.

"ГЕРБ се опитват да изолират "Продължаваме промяната" и ДБ от всякаква възможност за комуникация навън. Министерството на отбраната е толкова важно за ГЕРБ.

Според доц. Милен Любенов това е пряка отворена врата към САЩ и възможноист за допълнително лавиране. Ако този състав бъде гласуван, това означава тотална доминация на ГЕРБ в МС с подкрепата на ДПС в пленарната зала, ще се стигне до изолация на "Продължаваме промяната-Демократична България", прогнозира още доц. Любенов.

"ГЕРБ искат да бъдат пълноправни партньори. ГЕРБ излезе от политическата изолация. Има и отстъпки. Специалното ведомство за акад. Денков е безсмислено. Ако се стигне до кабинет, той ще е плод на компромиси и от двете страни", посочи тя.

Андреева коментира и влизането взера на ПП при президента, когато той трябваше да връчи мандат на Мария Габриел. "Президентството е територия, в която партиите да седнат и да се разберат".
Доц. Любенов е скептичен, че ще има реални реформи и по думите му деветте месеца са го доказали.
"Основните реформи, които ще сблъскат двата блока, са свързани със съдебната система и антикорупционната политика", уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase