Снимка: БГНЕС

Днес е ден за национален траур и за смирение, но не е ден за пасивност. Това пише Слави Трифонов в свой коментар във Facebook. Днес депутатите от ИТН внесоха декларация в НС относно Северна Македония, те обаче не казаха и дума за кончината на партиарх Неофит.

Ето какво още пише Трифонов:

Днес е ден за национален траур и за смирение. За духовно смирение. Ден за преоценка. За изводи. Но не е ден за пасивност. Защото животът и проблемите са постоянни. И борбата с несправедливостта не трябва да спира. Затова ще ви представя декларацията на "Има Такъв Народ", прочетена днес в Народното събрание.

Защитата на българския национален интерес, защитата на историческата истина и защитата на българите, живеещи в така наречената държава "Северна Македония", е осъзната кауза на Има Такъв Народ. Заради националното предателство на Продължаваме Промяната и лично на Кирил Петков, които вдигнаха ветото пред Северна Македония за присъединяването им към ЕС. Това веднага окуражи властите в западната ни съседка РСМ да започнат брутален терор върху българското население там. Побои, палежи, стрелба по културно-информационните ни центрове, затваряне на самите центрове и така нататък. Последиците са дълготрайни, непоправими и непредвидими. Поредната провокация се случва в момента.

Група американски сенатори са внесли в американския Сенат резолюция в подкрепа на северно-македонското членство в ЕС. Резолюция 581. Държа я в ръцете си. В нея има два притеснителни за България текста. В единия се споменава споразумението между Гърция и Северна Македония от 2018 година, което според текста е спирало кандидатурата на страната за ЕС, но вече е разрешен проблема. В текста, обаче, никъде не е споменат Договора за приятелство и добросъседство с България и двустранните проблеми, произтекли от неговото неспазване. Да ви ги припомня – нарушаване на правата на българите в тази страна, подмяна на исторически събития, обвинения във фашизъм, залегнали в образователната им програма, побои и терор. Все неща, заради които така наречената държава Северна Македония трябва да стои вън от Европейския съюз.

В другата точка, резолюцията иска от Президента, държавния секретар и европейските съюзници на САЩ да лобират за членството на РСМ в ЕС, забележете, без никакви други двустранни условия, а това е в ярък ущърб на българския национален интерес.

Ще ви го повторя - Президентът, държавният секретар и европейските съюзници на САЩ да лобират за членството на РСМ в ЕС и незабавното провеждане на междуправителствена конференция. Интересно коя държава е по-важна за САЩ? България ли, която е член на ЕС и НАТО или Северна Македония? Какъв е този наш партньор, който, евентуално, би заел страната на друга държава, с която ние имаме реални проблеми?

(Показателно за северномакедонската наглост е, че техният външен министър, Буяр Османи, нарича все още неприетата резолюция „Вятър в платната“. Резолюцията все още не е приета, но те се хвалят с нея!

Като нормални български граждани, вероятно си мислите, че българският посланик в САЩ е предприел необходимите дипломатически действия, за да защити националния ни интерес - нещо, което му влиза пряко в задълженията. Но, уви. В САЩ явно нямаме посланик, а скъпо платен турист, защото съветът му към Министерство на външните работи е бил – да не правим нищо. Точно така, съветът на посланика е бил да не правим нищо. Ще припомня, че същият турист от посолството веднъж изпусна една такава про-македонска резолюция. И защо я изпусна тогава и не направи нищо? Оправданието му беше, че бил в отпуск! В отпуск! Според нас, той трябва да бъде пратен веднага в постоянен отпуск и на негово място да се изпрати истински българин и истински професионален дипломат.

В песните може и да се пее, че няма нищо по-хубаво от македонското девойче и няма нищо по-чисто от Охридското езеро… Така се пее в песните и тези песни ги пеем всички, но пеенето на песни не стига, за да защитим България, нейните интереси и интересите на българите в Северна Македония.  Не е време за пеене на песни, а за действия. И този, който не го разбира и се спотайва, трябва да си ходи – веднага! За защитата на българските интереси няма отпуск и няма почивни дни. Ако някой се е уморил да работи за България – да се маха. Веднага!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase