Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичният общински съвет ще заседава извънредно днес по темата за сигурността в София. За това настояха и ГЕРБ-СДС, и "Възраждане".

Още в петък, след появилата се информация за случаи на насилие в столицата, председателят на съвета Цветомир Петров и кметът Васил Терзиев проведоха разговор. На него те обсъдиха възможността да бъдат поканени представители на МВР, СДВР, Държавната агенция за бежанци и дирекция „Сигурност“ относно предприетите действия по конкретните случаи и дейността на институциите за опазване на обществения ред в София.

Вчера правната комисия в НС прие на първо четене промените в закони, свързани с мигрантския натиск.

Те са внесени от председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

С тя се увеличава капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Промените в Закона за МВР и Закона за администрацията предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната.

"Инициираната от нас законодателна инициатива е провокирана от миграционната обстановка и натиска, който се оказва през последните дни и произтичащите от тях заплахи - инцидентът, който се случи както на булевард „Витоша“, така и поради това да предотвратим такива за в бъдеще. Идеята ни е, че след включване на необходимите бройки в щата ще отпадне необходимостта от командироване на полицейски служители от други структури на МВР и ГД "Гранична полиция" ще може самостоятелно да охранява границите на Република България с подготвени полицейски органи, естествено - и да попълва там, където е необходимо, с такива кадри", обясни Анна Александрова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase