Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинството от българите (56 на сто) заявяват, че биха гласували за оставане в НАТО. Това сочат данните в годишния доклад на генералния секретар на пакта, представени днес. За излизане от алианса биха се обявили 28 на сто от хората у нас, показва проучване на общественото мнение.

Според 59 на сто от българите НАТО защитава нашата страна, докато на обратното мнение са 19 на сто.

В НАТО средно 77 на сто от гражданите са на мнение, че военните разходи трябва да се запазят или да бъдат увеличени. В България 84 на сто настояват за запазване или повишение на военните разходи, а шест на сто са на обратното мнение.

За 70 на сто от българите (82 на сто от останалите в НАТО) военното сътрудничество между Европа и Северна Америка е важно за преодоляване на днешните предизвикателства. За 42 на сто от българите и 61 от останалите в НАТО страната им трябва да окаже помощ на друг съюзник, ако бъде нападнат. За 68 на сто от българите и 73 на сто от останалите в НАТО следва да се очаква, че ако тяхната страна бъде нападната, ще получи помощ от съюзниците.

Според 59 на сто от хората у нас и 61 на сто от останалите граждани на страни от алианса членството в пакта намалява опасността от вражеско нападение. Според 46 от българите НАТО е важна за бъдещата сигурност на нашата страна, а според 27 на сто алиансът е важен донякъде в това отношение.

Половината българи (49 на сто) са заявили, че се чувстват сигурни в България, като същия отговор дават 50 на сто от останалите граждани на държавите от НАТО. Всеки трети българин (33 на сто) е изразил усещане за несигурност.

Общо в НАТО 62 на сто изразяват мнение срещу Русия, а 13 на сто подкрепят Кремъл. За последната година с един процент нараства делът на тези, които не могат да преценят или са на неутрално мнение, показват данните. По сходен начин се променя отношението към Китай, което за 42 на сто остава отрицателно, а за 32 на сто е положително.

В България 22 на сто изразяват силна подкрепа за помощта за Украйна, 23 на сто подкрепят, 16 на сто са донякъде против, а 34 на сто силно възразяват. Според 66 на сто от българските граждани войната в Украйна е оказала отражение на нашата страна, а според 35 на сто това не е така.

Според 72 на сто от гражданите на страните в НАТО алиансът трябва да разполага с ядрено оръжие, като 66 на сто вярват, че алиансът би действал отговорно по този въпрос.

В края на този месец се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Заедно с нашата страна тогава в пакта бяха приети също Румъния, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения. (кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase