Снимка: БГНЕС

Мъжете мигранти трябва да бъдат изведени от "Овча купел", а центърът трябва да бъде преместен в периферията на столицата. Това обсъдиха общинските съветници Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Бонка Василева от ПП-ДБ-СС пред NOVA NEWS.

В четвъртък Столичният общински съвет (СОС) ще проведе извънредно заседание заради напрежението с мигранти в столицата.

"Настояваме за това извънредно заседание, за да разберем какви мерки е предприел кметът Васил Терзиев след проблемите в центъра на града и безброй сигнали на жителите на "Овча купел" за проблемите с хората от бежанския център там. Преди години той е бил място, където се настаняват семейства, предимно майки с деца. Напоследък обаче там живеят предимно млади мъже. Профилът на хората е изцяло сменен", заяви Хекимян. И допълни, че жителите на столичния квартал сами са си определили вечерен час и най-късно в 20.30 ч. жените и момичетата предпочитат да са си у дома.

Бонка Василева пък каза, че от 10 месеца насам камерите за видеонаблюдение в района не се поддържат и са дефектирали.

"Държавната агенция за бежанците е предприела мерки от 2022 г. с намерение центровете да се охраняват от МВР. Все още обаче частна фирма охранява този в "Овча купел". Това не е ангажимент на Столична общината. Решението трябва да се вземе от Министерския съвет. Освен това, мястото на такива центрове не е между блокове и детски градини. Те трябва да са в по-широката периферия. Но това не е работа на кмета на София", допълни тя.

Според нея темата с незаконно влезлите в страната ни чужденци е много чувствителна. "Напрежението е изкуствено създадено. Нарочно плашим хората, че има някакви мигранти, които тичат с прътове", допълни Василева.

Двамата общинари са съгласни, че е нужна по-сериозна охрана и видеонаблюдение в бежанските центрове, както и мъжете мигранти да бъдат изведени от гъсто населения столичен район "Овча купел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase