Снимка БГНЕС
fallback

В реч пред Третата национална конференция на "Да, България" лидерът на партията Христо Иванов обяви, че изборите са лош вариант, но ако няма реформи, по-добре без правителство. Иванов подчерта, че предпочита да се разберат с партньорите от ГЕРБ. "Лош вариант е търсенето на ново легитимиране на избори", предупреди лидерът на "Да, България". Формулира и другите цели - присъединяване към ЕНП и запазване на коалицията ПП-ДБ с изработване на общ координационен орган между тях. Прие критиките на вътрешната опозиция, че формацията е започнала да губи от своята демократичност и обеща промени в устава, но догодина, на отчетно-изборния форум.

"Фундаменталният въпрос е ще има ли реформи - на този въпрос очаквам днес да получим отговор. Ако не - няма смисъл", каза за преговорите с ГЕРБ-СДС лидерът на ДБ той, които започват след няколко часа.

"Честно е да се разберем, че няма да играем с плаващи мнозинства. За да не носи отговорността с едни, а решенията да се взимат с други. Ще има ли реформи - този въпрос искаме да поставим на масата на преговорите. Ако можем да получим такъв отговор - има смисъл от кабинет", подчерта Иванов.

Подчерта, че изобщо не може да се говори за смяна на финансовия министър. "Защото днес той не се казва Асен Василев, а мистър Еврозона. Асене, ще ти купя риза", обърна се към министъра Иванов. "Каква е обосновката да сменим професор Тагарев?", попита още лидерът на ДБ, като даде да се разбере, че не желае и военният министър да бъде сменен при ротацията, предаде дир.бг.

"На разделение ли мирише?", попита риторично лидерът на "Да, България" още в началото на речта си пред Третата национална конференция на "Да, България" с коментар, че членовете и симпатизантите на партията са силно демократични хора с ярко собствено мнение. В обръщение към партньорите от ПП, ДСБ и Зелено движение, които са гости на форума, Иванов ги призова да останат заедно и занапред, понеже вече са си научили уроците. На първия ред бяха и Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Владислав Панев - коалиционни партньори в ПП-ДБ.

"Ние можем да кипим, да врим, да бълбукаме, но си научихме урока, че първо трябва да сме заедно, да сме силни. Научихме си урока, че трябва да можем да говорим с други хора и да градим мостове. Да се научим да не си тръгваме. Бяхме се превърнали от тия, които не правят компромиси и си тръгват. Научаваме и другия урок, че трябва да се отстоява позицията, да бъркаш, да разбираш грешката си, докато дойде бистрата вода и това може да стане, ако сме заедно, не в нашия балон", анализира пътя на коалицията Христо Иванов.

Научили сме си уроците, няма да се откажем и трябва да сме заедно, обърна се той към лидерите на ПП-ДБ.

Препоръчваме присъединяване към Европейската народна партия, каза още пред делегатите на конференцията Иванов и се обоснова, че "това е естественият избор, ако искаме да уплътняваме нишата на център-дясното пространство", още повече, че партньорите от ДСБ са членове на същото семейство.

Лидерът на "Да, България" предложи експертен борд от всички партии в коалицията, за да дискутират заедно решения и хареса идеята на Атанас Атанасов да изработят механизъм за общи заседания на ръководствата в коалицията ПП-ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

246

Спас

преди 2 месеца

За ДБ всякакви избори са лош вриант защото ще се види колко са игубили от електората си

245

Алиса

преди 2 месеца

Ти, Кирчо и Кокорчо. специално колкото по- бързо напуснете старната толкова по- голямо добре ще ни направите

244

Марио

преди 2 месеца

Ами като са лош, защо тласкате страната отново към тях?!

fallback