По-жалко нещо от отчета на кабинета "Денков" не съм гледал отдавна. Пълен провал на кабинета "Денков". Отчетът в енергетиката - да се смееш ли, да плачеш ли. Няма енергийна стратегия. Укоряват ме как съм дръзнал да предложа визия за енергетиката, това било работа на редовно правителство. Не го споменаха като приоритет в следващите 9 месеца. Пълна излагация в сектор "Енергетика", заяви бившият енергиен министър Росен Христов в предаването "Денят ON AIR".

"Булгаргаз", договорът с "Богаш" и защо не станахме регионален играч?

"Финансовото състояние на "Булгаргаз" се оказа не тoлкова зле, няма фалит. Състоянието не е цветущо заради загуба на пазарен дял. Огромният проблем е задължението на "Топлофикация-София". Никакви постъпки за външна търговия. Украйна спира транзита на руски газ в края на годината, има огромен пазар. А те говорят, че не могат да пласират излишния капацитет. В момента се купува само руски газ, внася се почти изцяло руски газ. Проблемът е, че забранихме на "Булгаргаз" да работи с руски газ, а разрешаваме на посредници", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента големи суми отиват в гръцки фирми, които имат договори с "Газпром", както и предишните, които имаха лиценз за търговия в България. "Никой не може да ги упрекне, не е луд този, който яде баницата", отбеляза Христов.

Бившият енергиен министър твърди, че "Боташ" не е продал нито една капка газ на българския пазар.

"Нямат лиценз за търговия с газ в България. От ПП ми зададоха въпрос защо договорът не е минал ратификация в НС. Това е търговски договор и въобще няма място в Народното събрание. Тези хора си вярват, че НС е като по времето на Тодор Живков. Превърнаха Министерския съвет в секретариат", подчерта Христов.

Според него НС не е имало компетенцията да избира фирмата за АЕЦ "Козлодуй".

"Ако частна компания е инвеститор, досега този търг щеше да е отменен. Това е много сложна процедура. Депутатите не разбират механизма, това е стратегически партньор, обвързваш се за 100 години напред. Има лобиране и огромна некомпетентност", категоричен е бившият енергиен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase