Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Датата на оставката беше дефинирана преди 9 месеца, така че я подадохме точно тогава, когато бяхме казали, че ще се случи. Няма никаква изненада и не разбирам от къде дойде тази драма. Това заяви в студиото на предаването "Панорама" по БНТ  министър-председателят в оставка Николай Денков.

"Всеки, който е бил в управлението знае, че когато има преход от едно правителство към друго, има една сива времева зона, в която администрацията почти спира да работи. така, че всяко забавяне пречи на работата на правителството. Това, което искахме, е максимално бързо да отидем на преговори", поясни той.

По думите му с решението за оставката е била отворена вратата за преговори, които максимално бързо да започнат с ГЕРБ-СДС. По отношение на опозицията, ако са искали политически дебат, за да се обсъжда какво може да се направи по-добре и как да се подобрят едни или други дейности, Денков каза, че винаги е на разположение.
Той е категоричен, че ротацията трябва да се случи.

"Ние искаме да има правителство, искаме промените да продължат в положителна посока, а това може да стане само като има редовно правителство, работещ парламент, който трябва да приема законите и те са в синхрон едни с други", посочи премиерът в оставка.

Това, което е договорено преди 9 месеца, е поне да се изкарат още 9 месеца, за които има управленска програма и междувременно да бъде подготвена такава и за следващия период, каза Николай Денков. Той изрази задоволство от предложения документ от страна на ГЕРБ след предложения меморандум от страна на ПП-ДБ.

"Това показва, че и от двете страни има желание за преговори и те ще започнат утре. Очаквам разговорите да завършат положително. Разбира се, гаранция няма. Има желание да се проведат истински преговори", каза Денков.
Премиерът в оставка не пожела да коментира как би изглеждало едно бъдещо правителство. С Мария Габриел са се разбрали и когато имат обща позиция, те ще я представят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase