Снимка: БГНЕС


Борбата с нелегалната миграция и катастрофите – приоритет на МВР

За цел през 2024 г. си поставяме да направим реформи, каза Калин Стоянов


За цел през настоящата година си поставяме няколко реформи в структурите на МВР, предимно в административните дирекции, идентифицирали сме проблема и търсим решение, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца.

Министърът отбеляза, че борбата с нелегалната миграция и пътния травматизъм остават приоритетни за ведомството. Той добави, че през тази година ще продължи обучението на кадрите на МВР на всички нива.

Във връзка с нелегалната миграция Калин Стоянов зави, че от септември 2023 г. се отбелязва трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. По думите му това се дължи на засиления контрол по границата, както и засилената работа с Турция и по линия на работата срещу престъпните групи за трафик на хора.

"Нашата цел е да задържим тези резултати и по възможност да ги надградим", заяви министърът.

По линия на борбата с пътния травматизъм  той посочи, че набелязаните мерки, които в момента се изпълняват, ще дадат своя резултат "не от днес за утре, а след няколко месеца". Той посочи, че от 01.06.2023 г. до 05.03.2024 г. жертвите по пътищата са с 35 по-малко.

Всичко, което предприехме с отнемане на автомобили, със засилване и завишаване събираемостта, в момента дават резултат и съм убеден, че ще постигнем още по-добри резултати и максимално ще ограничим жертвите по пътя, каза министър Калин Стоянов.

Във връзка с отчета на министъра, от МВР публикуваха допълнително информация на официалната си страница. Там се посочва, че предстои доставката на 360 високопроходими автомобила за „Гранична полиция“ и е инициирана процедура за отпускане на допълнителен щат за 1260 гранични полицаи. Също така с европейски средства и национално финансиране ще бъде извършено техническо оборудване на държавната граница.

По отношение на мерките за намаляване на пътния травматизъм, към днешна дата в полза на държавата са отнети 354 автомобили на дрогирани или употребили алкохол шофьори. Приходите от глоби пък са увеличени с над 40%.

От министерството допълват, че се работи по включване на служители на "Жандармерията" и на "Български пощи" в процеса на връчване на електронни фишове и наказателни постановления. Предстои и оборудване на 300 полицейски автомобила с мобилни ПОС терминали, за да може всеки, който желае, да си заплати глобата на място.

Приключват също така обществени поръчки за доставка на 273 камери за контрол на скоростта, а в края на март започва доставката на голям брой автомобили за "Пътна полиция", включително и високоскоростни. Активно се работи с Министерството на електронното управление, за да може камерите на ТОЛ системата да отчитат средна скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase