Снимка: БГНЕС

Очаква се днес Народното събрание да гласува оставката на кабинета "Денков". Тя е първа точка в заседанието на депутатите в заседанието в сряда.

Във вторник вечерта премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание.

На 6 март се навършват 9 месеца от избирането на правителството "Денков - Габриел" в Народното събрание. Според договорката при сглобяването на настоящото управление между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", премиерското място ще се ротира на всеки девет месеца.

В конституцията и правилника на Народното събрание няма упоменат срок, в който да трябва да се гласува оставката на премиера и правителството. То продължава да управлява до избирането на ново или до определянето на дата за предсрочни избори.

На 6 и 7 март е обявено заседание на Европейската народна партия (ЕНП), от която ГЕРБ е част, в Букурещ и Борисов даде заявка, че ще присъства заедно с Мария Габриел.

След подаването на оставка от премиера и правителството, президентът Румен Радев е длъжен да връчи мандат на следващата по големина парламентарна сила, която да излъчи премиер, а той да предложи състав на кабинета.

Все още не са оповестени и оценките на министрите, които трябваше да бъдат обсъдени между Мария Габриел и Николай Денков.

Във вторник в своя позиция от ПП-ДБ коментираха, че ПГ на формацията приема резултата от съвещанието на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог, но и допълват, че за тях „всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания“. От ПП-ДБ уверяват, че ще предложат в сряда „Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase