Снимка: БГНЕС

"Трябва да направим така, че държавата и бизнесът да гледат в една посока и да имат заедно едно високо ниво на амбиция, да си сътрудничат и да бъдат партньори". Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на годишните награди за българските производители "Златна мартеница".

Сдружение "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" връчва за 30-и пореден път наградите "Златна мартеница".

“Не говорим вече само за намалена административна тежест. За предвидима и устойчива нормативна среда, за да се прави бизнес в България, но и да се помага на този бизнес. Ако искаме да имаме пълен бюджет, ако искаме правителството гордо да разпределя голям ресурс, правителството, законодателят, държавата трябва да помогне, понякога дори с нещо елементарно, дори с информация”, коментира президентът.

"Виждаме устрема на малкия и среден бизнес. С много иновативност, високо ниво на амбиции и огромен труд как лети напред и в същото време държавата се влачи, а понякога се включва и задна скорост", каза Радев.

“По време на служебното правителство двама министри обиколиха цялата страна. Те завариха четири молби за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, а приключиха мандата си с 4000 молби от цялата страна. Тези пари се изплащат, това са 820 млн. лв. Очаквам така да се работи, да се продължава с тези темпове”, заяви президентът.

“Обикалям редовно страната и две неща ми правят впечатление – надеждата и контраста”, каза президентът. "Прекрасно е да обикаляш България и да виждаш как в последните години никнат едно след друго страхотни малки и средни предприятия", каза той. Да виждаме как хората с много креативност, с иновативни методи, с най-съвременни форми на мениджмънт, с корпоративна социална отговорност успяват, създават продукт, понякога и бутиков, но на световно ниво, коментира държавният глава. Човек изпитва надежда и гордост, че в България това се случва, добави той.

"От другата страна е контрастът. Ние говорим и често се възмущаваме как може така Европа да се развива на две скорости, на пет скорости, казваме не, ние трябва да бъдем там, където е най-бързата скорост като държава", каза Радев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase