Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков обвини опозиция в всяване на страх и спекулации заради твърденията на БСП, че български войници ще бъдат изпратени в Украйна.

„Казах преди месеци, че докато съм министър- председател никога няма да обсъдим и да има решение за изпращане на български войници в Украйна и това не се е променило и няма де се промени и всякакви опити да се измислят такива теми няма отношение към правителството. Това че някой друг политик поставя темата на някакъв форум е негово право“, скочи Денков след упреците на левицата.

„Няма нито едно решение на МС, което да не съответства на решенията, които са взети в НС, това са 7 решения и в нито едно от тях не става дума за изпращане на български войници в Украйна и този въпрос не се обсъжда“, добави премиерът.

Относно срещата в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за евентуалното изпращане на войници в Украйна, Денков обясни, че тя е работна и на нея не се взимат решения.

„Военният министър Тодор Тагарев е изпратен с мандат, за да потвърди позицията на България. Ние изпращаме хуманитарна и военна помощ и нищо повече“, отсече той.

Относно заявлението си в УКрайна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, Денков посочи, че такова решение няма и ако се стигне до него, то ще бъде внесено за ратификация в НС.

„Да, ще се обсъди такова решение, но не е взето“, каза той.

Нека да обърна внимание, включително и на тези, които ходят на инструктаж в Москва, искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че Русия е тази, която подтиска в окупираните украински територии българските граждани и хората с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език за разлика от хората в Украйна и Молдова“, коментира Денков.

Военният министър Тодор Тагарев посочи, че е обсъждано с Украйна изпращането на български войници, нито двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността.

„Има някои страни, които с подписали споразумение в сферата на сигурността, но не и ние“, каза той.

„На срещата в Париж не се подписвани каквито и да било документи, тя беше за обмен на мнение“, уточни Тагарев.

Премиерът Денков призова опозицията да не всява страх.

„Не се опитвайте да пъхате думи на други политици от други държави, в нашите изказвания, не се опитвайте да измислите драма там, където няма такава, защото без решение на НС никой не може да изпрати български войници в друга страна“, настоя Николай Денков.

Той коментира, че в качеството си на премиер защитава държавните позиции.

„В лично качество аз съм против и ще защитавам тази теза, защото я смятам за правилна, както смятам за правилно, че Русия е агресор, която нападна Украйна и ние сме длъжни да пазим една суверенна държава, която е нападната и всеки, които си затваря очите за това работи против българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова и представете си кой може да бъде след Молдова“, каза Денков.

Всичко по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase