Снимка: БГНЕС

След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък ще видим - предстоят преговори, каза премиерът Николай Денков пред журналисти след откриването на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Имам доверие на Мария Габриел, тя е човек, който има тези европейски ценности, които аз споделям, имаме общи цели. Политическата среда е доста трудна, всеки от нас трябва да се справя с това, че имаме много сложна конструкция, която трябва да взема решения, посочи още Николай Денков. Мария Габриел е в чужбина, очаквам като се върне да даде знак, когато е готова, да проведем разговорите, добави той.

„За да можем да се справим, трябва всеки път много коректно да се гледа кое решение зависи от парламента, кое от правителството, кое е свързано с регулатори. Това, което много често виждаме, е смесване на тези различни функции и възможности и оттам търсене на решения често по не най-правилния начин“, посочи Николай Денков.

Решенията се вземат в Народното събрание и в Министерския съвет, припомни той. „Това, че президентството вероятно има някакви аспирации към вземането на решения, е проблем на президентството. Има си Конституция, има си разделение на властите. Това, което често виждаме, е желание да се атакуват институции, които си изпълняват задълженията така, както са записани в Конституцията и законите“, каза Николай Денков, цитиран от БТА.

За идеята за сливане на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, премиерът коментира, че това е практика, която се използва в други държави. „От една страна по-ясно се структурират връзките между двете приходни агенции, така че могат да с координират дейностите. От втора страна това ще намали административната тежест, защото за бизнеса това означава, че ще имат едно единствено гише, с което ще контактуват. От трета страна, за всеки, който контролира приходите, ще бъде по-лесно да вижда всичко на едно. Има своята логика, имам доверие на финансовия министър, че щом е решил, това ще има своите положителни резултати“, каза Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase