Снимка: БГНЕС

Очаквам отнемане на лекарски права и призовавам Българския лекарски съюз да се намеси в случая със записа от „Пирогов“, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на Даная. Това каза пред  bTV здравният министър проф. Христо Хинков.

Още по темата

Лекарят от най-голямата спешна болница произнася следните думи по отношение на близките на 15-годишното момиче: „Трябва да се направи всичко възможно, за да усетят болката тия хора“.

„Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели една болка, ще продължат да изпитват болка. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата“, каза той.

Миналата седмица софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по случая „Даная“.  То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност.
Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато настъпи смъртта на момичето.
Спиране на конкурси под натиск

Хинков заяви и че е спирал и конкурси за директори на лечебни заведения, въпреки че им изтичат мандатите на старите. Това се е случвало под натиск, добави той.

„Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза министърът на здравеопазването.

Той уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март натам.

„Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Зад мен не стоят политически сили. Аз съм член на ДСБ. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Парите, които отиват в здравната каса след това отиват в болниците и това трябва да се проследи и да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние“, каза още Хинков.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase