Снимка: БГНЕС

България ще осигури 60 000 евро (117 350 лв.) за програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която подпомага реформите в Украйна, решиха депутатите.
 
Програмата на ОИСР за Украйна беше официално обявена на годишната министерска среща на Организацията, която се проведе на 7 и 8 юни миналата година в Париж. Нейната цел е да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи и подготовката й за членство в ЕС и ОИСР.

Периодът на изпълнение на Програмата е четири години, което би следвало да предостави достатъчно време на Украйна да постигне реални резултати и ще позволи на ОИСР да оцени нейния капацитет за усвояване и политическата ѝ воля да провежда необходимите реформи. Дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период.

В съответствие със споразумението България ще предостави на ОИСР финансов принос в размер на 60 000 евро като средствата ще дойдат от бюджета на външно министерство.

По време на дебата от опозицията се изказаха против отпускането на помощта.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита "защо българските данъкоплатци трябва да хранят бедна Украйна".

"Дайте пари от джобовете си и не обяснявайте, че се изисква доброволно финансиране, защото това не е доброволно", обърна се той към депутатите от мнозинството.

"Българските села са в окаяно състояние, а управляващите не мислят за проблемите. Те не се интересуват от българските села, защото тяхната цел е да унищожат страната и българския народ, това са лицемерни антибългари", скочи още Костадинов.

Съпартиецът му Ивайло Чорбов коментира, че украинци в България са му споделили, че в Украйна управляващите са банда разбойници и убийци. По думите му помощта ще отиде за елита на Украйна, а хората ще продължат да страдат

Според Кристиан Вигенин от БСП, социалистите се отнасят леко скептично към отпускането на тази помощ, защото в Украйна има голяма доза корупция.

Иван Ченчев от БСП коментира, че проблемите в България са достатъчно, за да обсъжда точно сега НС помощ за Украйна.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че тези помощи са предвидени в бюджета на МВнР и са за хуманитарни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase