Снимка: БГНЕС

Временна комисия в НС ще проверява фактите и обстоятелствата за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Предложението за създаване на комисията е на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и група народни представители.

В мотивите си за създаване на комисията, вносителите подчертават, че временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с „фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин“, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Първият, който освети Глеб Мишин, бе Атанас Атанасов от ДБ.

Пред БНТ той предупреди, че „това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа“.

"Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство", обясни Атанасов.

В мотивите си вносителите на проекта за създаването на временната комисия в НС цитират статия на Mediapool, в която се посочва, че повече от 4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани подправени документи.

Тази „фабрика“ за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея. Поради спецификите на процедурата по предоставяне на гражданство, нередностите са открити около пет години след началото на схемата. Междувременно чужденци са успели да се сдобият с български паспорт (а оттам и свобода да пътуват и работят в целия ЕС), макар да са доказвали произхода си с фалшиви документи, пише в публикацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase