Снимка: БСП

Имахме предложения да сме част от сглобката, но отказахме. Това каза пред bTV Кристиан Вигенин от БСП.
Той посочи, че малко се надценява постът на външния министър. БСП не знаят какво точно се случва в МВнР, откакто начело на ведомството е застанала Мария Габриел. Иначе се води чисто партиен спор кой да има външнополитически контакти, каза още Вигенин.

Той се чуди и защо ГЕРБ толкова много настояват да имат министър на външните работи. За него са важни две неща – не може Мария Габриел да съчетава поста и на премиер, и на външен министър, както и че Николай Денков няма познанията да оглави МВнР.

Вигенин призова ПП-ДБ да спрат да поставят под въпрос външната политика на България. „Несериозно е да се говори, че ще се събори правителството заради един външен министър“, категоричен е Вигенин. Според него ДПС е част от управляващото мнозинство. Иначе БСП не се притеснява от избори 2 в 1.

Вигенин коментира и свалянето на доверието от общинските им съветници в СОС. „Не е случайно, че фокусът е токова голям върху София. Това, което се случва в столицата, в някаква степен е национална новина. Да, те са помогнали, но всичко това можеше да се случи и без гласовете на БСП, без да се нарушава политиката на партията, без да се правят безпринципни компромиси“, посочи той.

Според него това е удар по цялата партия и няма как подобно поведение да остане безнаказано. „Не твърдя непременно, че тези хора трябва да бъдат изключени от партията. Това трябва да се прецени, когато дойде моментът“, посочи той и допълни, че ще предложи да се създаде малка експертна група, която да следи общинските съветници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase