Снимка: БГНЕС

Външният министър – тази длъжност, единствената, която беше посочена от ГЕРБ в кабинета, ще бъде на човек, посочен и излъчен от ГЕРБ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на Народното събрание Росен Желязков. По повод думите на лидера на партията Бойко Борисов, че ако от „Продължаваме промяната“ не искат Мария Габриел да е премиер и външен министър, ГЕРБ ще излъчи друг външен министър, Желязков обясни, че това не е компромис, а алтернатива. Единствената алтернатива след ротацията, освен тази министър-председателят Мария Габриел да продължи да изпълнява функциите и на външен министър.

Досега самият процес на подготовка на ротацията вървеше плавно до момента, в който "Продължаваме промяната"(ПП) сами, без "Демократична България"(ДБ), с тяхната относителна тежест от 36 народни представители, поставиха ново, неочаквано условие и то е освен вицепремиер акад. Николай Денков да е и външен министър, което противоречи на писаното споразумение, а именно, че акад. Денков сред ротацията ще е вицепремиер и министър на образованието, каза още председателят на парламента.

Още по темата

Росен Желязков коментира и думите на Николай Денков, че позицията на външен министър им трябва, за да може гласът на ПП да се чува в чужбина. Тоест, те разбират позицията външен министър като изява на ПП, а не като представителство на българските външнополитически позиции, коментира Желязков.

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за срещите и разговорите му с Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, Росен Желязков коментира, че е нормално срещите на лидерите на парламентарните сили да се случват в парламента. Според него, ако не е взето някакво конкретно решение, тези срещи могат да бъдат определени като работни и неформални.

Не ГЕРБ се плаши от думата „коалиция“, а колегите от ПП – ДБ използваха алегоричната дума „сглобка“, за да се опитат да се отърват от това, което според тях им носи негативи, каза Росен Желязков. Според него ДПС е партия, която подкрепя политиките на управлението, но не може да се каже, че е част от коалицията, защото няма представител в изпълнителната власт на ниво министър или зам.-министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase