Снимка БГНЕС

Над половината от разрешенията за работа и престой в България по линия "Синя карта на ЕС" през 2023 г. са дадени на граждани на Руската федерация - 486, съобщи БГНЕС.

През изминалата година общо 955 граждани на чужди държави са получили "Синя карта на ЕС", която се издава от Дирекция "Миграция" на МВР. Основната цел е да се осигурят висококвалифицирани кадри за българската икономика. Документът се издава на граждани на трети държави, които кандидатстват за разрешение за пребиваване с цел работа. Те трябва да са наети за упражняване на висококвалифицирана заетост по трудов договор от местен работодател.

По тази линия през миналата година 486 руснаци са получили такива разрешения. Следват: гражданите на Беларус със 79, на Турция - 79, на Украйна - 52, на Куба - 44, на Индия - 36, на Египет - 28. В списъка също така има 15 души от Сърбия, 14 от Тунис и 11 от Филипините.

В повечето случаи става дума за специалисти от сектора на създаване и разпространение на информация и творчески продукти, следват тези в сектор търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети, строителство и преработваща промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase