"В цялата енергетика настана мрак, абсолютно нищо не се обявява. Пазарният дял на "Булгаргаз" се свива, тъй като фирмите, които внасят руски газ, предлагат по-конкурентни цени. "Булгаргаз" купува изцяло неруски газ. Големи гръцки фирми продължават да търгуват с гръцки газ. "Булгаргаз" губи позиции за сметка на посредници. Такъв голям играч да бъде избутан от по-малки е срамота. Имаше сериозни финансови проблеми още отпреди служебното правителство", коментира бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

"Започнахме да внасяме евтин ток. В енергетиката всички суровини трябва да отговарят на няколко основни компонента - да са достъпни, да бъдат качествени и да са на конкурентни цени. Докато не започнем мащабно реструктуриране на енергетиката, това ще бъде тенденцията. Не може да очакваме да бъдем конкурентни, когато около нас строят не само възобновяеми енергийни източници, но и газови електроцентрали, ядрени електроцентрали. Светът се движи напред - или се движиш с него, или изоставаш", каза още Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му финансирането по ПВУ трябва да се даде на фирми, които ще развиват нещо ново и мащабно. Бившият служебен министър на енергетиката подчерта, че държавата трябва да върви към нови мощности и инвестиции в модерни технологии.

"В енергетиката без дългосрочно виждане десетилетия напред не може нищо ефективно да се случи. Реструктурирането на енергетиката и инвестирането в нови мощности в България е крайно належащо", посочи Христов.

Според него ядрената енергетика трябва да е приоритет за България, следвана от възобновяеми енергийни източници.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase