Народният  представител от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов обяви, че очаква разбиване на порочната схема с онколекарствата, но след години и не с новоприетия закон.

"От години сме избрали система с една здравна каса, която да бъде регулирана от Министерството на здравеопазването. Когато има много здравни каси, болниците избират с кой да работят и пациентите къде да се осигуряват. Чрез една здравна каса лобизмът е много по-лесен", каза той в студиото на "Денят ON AIR" и изказа своето мнение защо се е стигнало до липсата на лекарства и спешните доставки от страна на държавата.

"Новият закон представлява легализирана форма за източване на Здравната каса. Не е ясен механизмът, по който ще се определят. До този момент виждаме ниска и висока цена. Имаме редица цени, на които болниците са купували тези лекарства последните 6 месеца. Ще сложим средна оценка. Най-ниските и най-високите цени ще отпаднат, само че най-ниските цени може да бъдат много по-близко до реалността. Ще се направи усредняване на високи стойности, което не означава, че ще бъдат реалните. Никой няма да се откаже от парите от Касата", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

"Мнозинството не се грижи за здравето на българите, грижи се само за лично облагодетелстване. Шокиращо много лобизъм има в Народното събрание. Цели организации и коалиции са включени в този лобизъм", настоя проф. Чорбанов.

По думите му няма да се икономисат пари от онколекарствата, а програмата ще облагодетелства конкретни хора и фирми. Основната цел била да се овладеят регулаторите, за да работи системата години напред, дори конкретна партия да не е на власт.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase