Снимка: БГНЕС

Сигнали срещу четирима служебни министри и двама областни управители, назначени от президента Румен Радев  - това е сметката, с която соцлидерката Корнелия Нинова отчете, че партията й не е чакала Делян Пеевски, за да сезира за съмнения срещу президентските хора.

"Не сме чакали Делян Пеевки сега да реши, че има корупция в служебните кабинети. Ние го знаем. Не си служим със слухове и жълти медии", заяви соцлидерката.

На брифинг на "Позитано" 20 тя представи сигнали, които са подавали до прокуратурата, както и оплакване до Инспектората на ВСС за липса на реакция от институциите.

Нинова обясни, че вчера президентът е призова, които има сигнали да ги даде. "Цяла година се занимаваме с това. Носим отговорност за това. Борисов, който пръв спомена и въведе "Пътя на Копринката" , се скри и дума не казва. Призоваваме го да докаже това, което е имал предвид. Очевидно се в скатал и чака да види накъде ще задуха вятъра", коментира още тя.

А на въпрос дали БСП е сигнализирала срещу имемата, споменати от Пеевски, тя отбеляза, че не е. фвмаата котонсе апоменават не сме подавалимсогнали. Има обаче за. Минстри и областни управители, назначени от президента. "Интересно е как отговаря Гълъб Донев без грам самокритика или желание това да бъде разкрито, добави още тя.

Нинова не знае и за" Пътя на Копринката"." Копринката не ни интересува, не е бил предмет на тези сигнали. Да, бил е член на партийната организация по времето на Гергов и толкова", каза тя, но подчерта, че няма да използва слухове.

"Нашата работа е да осветлим корупционната практика и да сезираме оргсните, направили сме го. Тези пари трябват на Бългсрия, а не да си пълнят джобовете", каза шефката на БСП.

За нас борбата с корупцията е абсолютно принципна, независимо кой управлява, настоя Нинова. И подперта, че БСП е внасяла сигнали и срещу управлението на Бойко Борисов, и срещу кабинета на Кирил Петков. Правилимсме го с отговорност, институционално и без страх и за служебните кабинети на президента, каза още тя.

Първият им сигнал е от 23 декември 2022 г. последният - от 24 януари 2024 г.     

Сигналите са били срещу министъра на правосъдието, на електронното управление, социалния министър и този на индустрията и икономиката. В паршамента са задали и питания за двама областни управители, назначени от Радев - на София и Хасково. Става въпрос за общесвени поръчки, далавери с имоти. Сигнализирали сме и Иинспектората към ВСС, че по наши сигнали прокуратурата не реагира в законоустановения срок, заяви Нинова. Има 8 питания и 8 дискусии за корупция за контрабанден канал в Хасково, горива за дирекцията за изтърпяване на наказанията, продажба на имоти, доставка за харани и напитки за затворите...

"Ако прокуратурата не може да си намери преписките, ние ще им ги дадем и ще им припомним. Това е принципно отношение, корупцията е най-големият бич", изтъкна Нинова.

На въпрос за вероятността Радев да подготвя нова партия Нинова каза: "Преживяхме няколко негови и сме тук и сме в НС, страх от поредната не изпитваме" .

Тя смята, че Радев наистина готви нова партия, след като е потвърдил, че има нужда от такава алтернатива. "Това е поредният му ход. Нередно е", каза Нинова. И го посъветва ако иска партия първо да напусне и да се яви на избори

"Другото е да се криеш зад вратата на президентството и да инженерства поредния проект", смята тя. И напомни, че той е създал ПП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase