Министърът на финансите Асен Василев е убеден, че ще влезем в Еврозоната от 1 януари 2025 г. Но премиерът Денков загатна, че това може да се случи и на по-късен етап, след като се върна от Давос.

"Като се върна от Давос премиерът започна да говори за юли 2025 г., явно ни подготвя за други срокове. Юли следваща година ще има по-реално сближаване на инфлационните индекси. Това разминаване в говоренето не е добро, важно е влизането на България в Шенген, но по-важно е влизането ни в Еврозоната. Чуждестранните бизнеси гледат към България. Ако до края на годината или средата на 2025 г. не влезем в еврозоната поради изцяло политически причини, това се отлага напред във времето, даже 2027 г. за мен е оптимистична дата", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

"Това е повече политическо отколкото практическо решение. Видя се, че европейските институции не са склонни да си затворят очите за някои нередности, има възможност за датата, но трябва да е политическо стъкмистиката играе и в европейските институции. Да, България отговаря на всички критерии без един - инфлацията, два пъти по-висока от заложената е", заяви той.

Той припомни, че ЕК прави доклад на всеки две години, следващият за България ще е през май-юни, но и всяка страна може да поиска допълнителен доклад по всяко време. Очакванията му са тогава инфлацията да е все още висока.

"Започнахме на 12, завършихме на 8,7%, но няма да стигнем до 4. Ако поискаме втори доклад за България за декември, тогава ЕК като направи втори доклад и ще вземе друг период за изчисление, тогава би трябвало да е по-ниска в България, а в Еврозоната да е по-висока", уточни Керемедчиев.

По думите му България няма да бъде подмината от покачване на инфлацията, каквото се случва в Европа, предвид войните, които се водят и блокирането на важни транспортни пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase