Снимка: БГНЕС

"Възраждане" настоява да не бъде подписван меморандума за разбирателство между правителствата на България и на Турция за презгранични операции за охрана на въздушното пространство, обяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Възраждане" и лидер на партията Костадин Костадинов.

Както Dnes.bg съобщи, че своето заседание в четвъртък Министерският съвет прие решение, с което проектът беше одобрен.

Още по темата
От "Възраждане" го определиха като "изключително позорно решение".

"То съвпада, случайно или не, с искането на Турция за екстрадирането на четиримата български бивши вече граничари“, отбеляза Костадинов. Затова, заяви той, сега поставяме началото на разговор по темата, защото все пак става въпрос за проект на меморандум, настояваме българското правителство да преосмисли позицията си и този документ да не бъде приеман. В крайна сметка това, което трябва да се направи, е да се предприемат спешни действия за подобряване на националната отбрана с национални сили“, изтъкна Костадинов.

И декларира, че партията му ще работи за отмяна на това решение.

В началото на изказването си той припомни, че миналата седмица Турция е издала „червена бюлетина“ за издирване, предаване и екстрадиране в южната ни съседка на Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Никола Костов - четирима български, бивши вече граничари. Такава бюлетина се издава от Интерпол, когато става въпрос за особено опасни терористи, за хора, които представляват заплаха не само за съответната държава, но и за човечеството, подчерта Костадин Костадинов.

По думите му тези хора, обаче, имат едно единствено престъпление – защитавали са българската граница през 2008 година. Тогава, каза лидерът на „Възраждане“, при инцидент в акваторията на страната ни близо до устието на река Резовска, след като биват нападнати „от незаконно влезли в българска акватория турски рибари, загива един от тези рибари“. Това е причината да бъде заведено дело, както у нас, така и в Турция срещу българските граничари, които в крайна сметка са оправдани, припомни Костадинов.

По-интересно е, че вече една седмица няма никаква официална реакция от българската държава на продължаващото искане за тяхната екстрадация, „защото това представлява нарушение на правилата на Интерпол, това е злоупотреба с процедурите за издирване на опасни престъпници“, коментира той. Тези четирима бивши вече граничари са превърнати в „домашни затворници“, защото някъде, някога, при преминаване на някоя граница, може да бъдат задържани и чуждите гранични служби да ги екстрадират в Турция, заяви Костадинов.

Всичко това рязко контрастира с факта, че всяка година в България се извършват десетки катастрофи, предизвикани от турски граждани, много малък е процентът на осъдителните присъди по тези казуси у нас, каза Костадин Костадинов.

Българското правителство в тези случаи не реагира, заявиха в декларацията от "Възраждане".  (БТА, Нелли Желева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase