Снимка: БГНЕС

Три жени, които имат авторитет в ГЕРБ, застават зад Бойко Борисов като председател на парламентарната група, след като Десислава Атанасова избра пътя към Конституционния съд, пишат от "24 часа".

А в сряда - в деня, в който оставката ѝ беше гласувана от пленарната зала, стана ясно, че в ръководството на групата влиза и Рая Назарян. Ден преди това 38-годишната адвокатка, специалист по облигационно, вещно, застрахователно и наследствено право, бе основното острие на ГЕРБ срещу Румен Радев заради искането му Конституционният съд да отмени избора на новите двама съдии, избрани от парламента.

Рая е втори мандат депутат, неомъжена, с дете, и е третата дама в ръководния екип на ГЕРБ в парламента заедно с Деница Сачева и Теменужка Петкова. Бойко Борисов има и четвърти заместник - коалиционният му партньор от СДС Румен Христов.

Новият пост превръща Назарян в новата силна жена в ГЕРБ. Тя е родом от Варна. Завършила е Юридическия факултет на УНСС, а от 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия.

Като адвокат, Назарян е водила някои от делата на настоящите си колеги в парламента, включително това на партия ГЕРБ срещу Бойко Рашков от ПП, разказаха запознати.

Тя е в парламента от листата в 24-и МИР в София, като според депутати не е член на партия ГЕРБ. Влезе в политиката през 2022 г. и бе представена като ново лице на ГЕРБ лично от лидера Бойко Борисов.

"Рая е част от екипа на ГЕРБ, изготвил съдебната реформа. Тя ще е форлайтерът на партията в съдебната реформа заедно с Радо Чолаков и Деси Атанасова", обяви тогава Борисов.

А младата юристка обеща да се бори за бързо правосъдие, защото “бавното производство води до липса на такова”. За година и половина в парламента тя е доста активна и се включва в дискусии по всички юридически теми.

Така зад Борисов отново застава желязно дамско трио - Назарян, Сачева и Петкова.

“Жените вършат страхотна работа, даже по-добра от мъжете. Всички кметове да си направят изводите и да си подготвят силни кадри от женски пол. Жените са по-добрата част от населението”, обясни преди време лидерът на ГЕРБ.

Затова на Атанасова, на Деница Сачева и на Теменужка Петкова Борисов разчиташе досега да водят преговорите за програми, политики, бюджет, постове и въобще - при всички турболенции около сглобката.

Бившата социална министърка Деница Сачева извървя дълъг път - от експерт в социалната сфера към главна роля и в партийния живот.

Първо е в екипа, който работи по пенсионната реформа, социалното подпомагане и образованието, визията ѝ влиза в управленската програма на ГЕРБ. През 2016 г. стана зам. социален министър, после и в образованието. А през 2019-а Борисов я извади начело на социалното министерство.

Чак като министър Сачева стана партиен член. А в последните няколко парламента все по-често сядаше редом с лидера и получаваше роля на говорител по политики.

А откакто Делян Добрев се превърна в основния критик на участието на ГЕРБ в сглобката, по-сериозна медийна роля получи бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова. При това и по бюджетните теми. Тя е финансист, в служебния кабинет “Близнашки” като зам. финансов министър отговаря за НАП, “Митниците” и АДФИ. Петкова беше и министър на енергетиката.

ГЕРБ стриктно следва принципа за равнопоставеност на половете в политиката.

Още през 2014 г. Борисов приложи формулата за тройката дами, за да убеди останалите в 43-ото НС за правителство с мандата на ГЕРБ.

Като най-диалогични, но и твърди защитници на партийните интереси, тогава бяха изпратени Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. И те си свършиха работата - ГЕРБ взе мандат и състави кабинет, Цачева стана първата жена у нас шеф на парламент, Бъчварова - вицепремиер, а Стоянова пое бюджетната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase