Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Цвета Рангелова от партия "Възраждане" са номинациите на парламента за конституционни съдии, а тази седмица кандидатите трябва да бъдат изслушани от правната комисия. Името на Атанасова предизвика сериозна полемика, има ли проблем с нейната кандидатура?

"В Конституцията има три органа, в които се изисква техните членове да имат поне 15 години юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. В правилника на НС е предвидено, че за лицата, които са юристи, тече и юридически стаж. Времето, през което г-жа Атанасова е била народен представител, се счита за юридически стаж", обясни преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея промяната в Конституцията в края на декември КС ще доведе и до промяна в ролята на КС, който досега е решавал спорове, възникнали на политиско ниво. Сега всеки съдия ще може да се обръща към КС, когато счита, че има проблем с приложимия закон.

"Това най-често ще бъдат въпроси, свързани с правата на човека. Ролята на КС ще се промени. Допустимо е народен представител да бъде номиниран и избран, ако той отговаря на поне 15 години юридически стаж. Проблемът е в позициите, които г-жа Атанасова е заемала през годините. През 2020 година бяха внесени промени от 121 народни представители, които искат свикване на Велико народно събрание. Тогава председател на временната комисия беше г-жа Атанасова. Тази комисия нямаше заседание. Нито един юрист не отиде, за да участва. Идеите в проекта ограничаваха политическото представителство. Проблемът е какви позиции отстояваш", заяви доц. Киселова.

"Г-жа Атанасова цитира крилат израз на колегата Кристиан Таков, който казваше: "Да браним правото дори от закона". Ако върнем назад, имаше сериозен конфликт през далечната 2016 г. - тогава имаше проблем в Изборния кодекс. Ставаше въпрос дали да се ограничи или разшири възможността на граждани в чужбина да участват в избори. Имаше вето на президента и Таков произнесе този израз. Г-жа Атанасова беше един от активните хора, които не подкрепиха ветото", припомни доц. Киселова.

По думите ѝ съставът на съдията на КС трябва да се обновява на всеки три години, а не всеки индивидуално да претендира като за 9-годишен мандат.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase