Снимка: БГНЕС, архив

Съединените американски щати и Великобритания нанесоха масирани въздушни и морски удари по цели на хутите, които контролират по-голямата част от Йемен.

"Вчера се случиха две събития, които до голяма степен обясняват случващото се. Имаше гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която много силно предупреждаваше хутите да спрат с нападенията срещу корабите от международното корабоплаване. Вторият факт е това, че иранците вчера плениха един американски танкер във водите на Персийския залив. Това предизвика бурните реакции на Вашингтон", заяви арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на "България сутрин".

По негови думи това нападение е било очаквано, но има съмнения, че сме на прага на една по-широка регионална война в Близкия изток на фона на това, което виждаме в Ивицата Газа.

"Видяхме много правилната реакция на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, което призовава за обуздаване на страстите и недопускане на дестабилизация на региона", добави проф. Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че хутите са непредвидими и според него нещата ще ескалират.

Пред БНТ експертът коментира и положението в тази ситуация на пленените българи от отвлечения от хутите кораб "Галакси лийдър".

"Много ми се иска нашите момчета да се завърнат, но ме е страх, че с новата ситуация нещата ще се усложнят. Непредвидимо е как ще се развият събитията в региона", подчерта той.

"Хутите са една терористична организация, въпреки че предишното американско правителство ги изкара от списъка на терористичните организации. Специално военноморските сили на хутите са част от випускниците на иранската военна академия и те са обучени за подобен тип действия. Не е много ясно докъде ще стигне, но очевидно че те няма да се примирят, а няма симптоми това да го направи и Иран", разясни проф. Чуков.

"Русия веднага е поискала спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с тези удари. Може би напрежението на международната сигурност е вече на лице", смята той.

Проф. Чуков припомни, че са осъществени поне 27 атаки от страна на бунтовниците хути, подкрепяни от Иран срещу търговски кораби в Червено море от ноември на миналата година. Регионът е стратегически, защото през Баб ел Мандеб, наричан още Бабелмандебски проток, в югоизточния край на Червено море, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан на ден се очаква да минават близо 60 кораба.

"А годишно оттам минават 21 000 кораба, това е повече от 15% от световната търговия", посочи Чуков.

Проф. Чуков припомни, че неведнъж хутите и респективно Иран са предупреждавани да спрат нападенията срещу кораби в Червено море. "Капката" според думите му е било ново нападение на йеменските бунтовници, за което стана ясно вчера.

"Но хутите не могат да бъдат спрени само с въздушни атаки. Трябва да се върнем през 2015 г., когато започна гражданската войва в Йемен. Очевидно тогава международната общност и в частност САЩ не обърнаха внимание на това, което се случва в Йемен. През 2018 г. имаше подписано Стокхолмско споразумение между легитимното йеменско правителство, което в момента има за седалище Аден и респективно превратаджийте хути. Бунтовниците трябваше да спазват споразумението, според което Худейда, основната военноморска база на хутите, да остане неутрален град, да бъде под опеката на ООН. Хутите не го спазиха и тогава бившият американски президент Доналд Тръмп не обърна достатъчно внимание", обясни арабистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase